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カテゴリー: おしらせ

6月1日からいよいよリニューアル発売となります。
達磨正宗 五年古酒・十年古酒・二十年古酒です。720mlのみ変わります。
すべてが透明瓶となり、ラベルも変わり雰囲気もずいぶん違ってくるかな。でも達磨さんはラベルにちゃんといます。価格も変更になります。
以前のバージョンを酒屋さんで見つけたら、そちらも今のうちにぜひ購入してください^^(黒い瓶がある写真が旧バージョンです)5年、10年、20年古酒の720mlのみ価格変更です。値上げします^^
達磨正宗の古酒買っちゃった~!もらっちゃった~!って言ってもらえるように頑張ります^o^

こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。

去る5月26日(日)酒蔵で第1回、味噌カツ遠足をやりました。三輪の老舗和食店、藤よしさんの「味噌カツ弁当」を食べながら達磨正宗の熟成古酒をとことん楽しんでいただこうというこの会。

定員10名様でしたが、東京と名古屋から3名様が参加でした。私の声かけが足りなかったかな、反省です。。。でも、3人様と私と合計4人で、ゆったり楽しい飲み会^^となりました~♪

まずは蔵見学(^O^) だいたい20分くらいです。

みそカツ弁当到着♪

藤よしさんの味噌カツは、肉の旨みと脂の甘みのしっかりしたロース肉を使い、細かめのパン粉でカリッとサクッと揚げてあります。また、味噌は岐阜県美濃地方の方が好む甘口。お店でカツに合うように考えてブレンドされたものです。達磨の古酒とめちゃ合うのです^ ^
—————————————

新酒からいってみよ~!淡墨桜ピッチピチ(中辛)と、達磨正宗のぴちぴち(甘酸っぱいタイプ)

3年、10年、20年はもちろんです。

からの~~~!

昭和46年(1971)53年熟成
昭和47年(1972) 52年熟成

昭和54年(1979) 45年熟成

も飲んでいただきました♪

男性3人で、ゆったりと(*^^*)
私も昼から飲んでいい気持ち(≧▽≦)

ということで、第1回目の味噌カツ遠足は無事に終わりました♪本当に遠くからありがとうございました。

参加費は5,000円∔味噌カツ代1,200円の6,200円です。

日曜・月曜を除く、私、白木滋里が酒蔵にいる時でしたら、味噌カツ遠足できますので、ご希望の方はこちらからどうぞ♪

岐阜駅名鉄岐阜駅からのバスでの酒蔵へのアクセスも、ブログに載せましたので、このブログを読めば絶対迷わず来ることが出来ると思います^^

酒蔵見学も随時予約受付中です(*^^*)

お待ちしてま~す♪

 

 

 

こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。

4月の中頃にコロナウィルスに罹り、現在5月の末ですがやっと咳が治ってきました。咳だけが収まらないので、病院で先生に観てもらったところ(レントゲンも撮ってもらった)特に異常はないし、この咳はもう感染力とかは無いから大丈夫と言われ、ホッとしてゴールデンウィーク明けから、本格的に剣道に復帰しています。

私は仕事の関係(冬は夜に麹をつくる)で、どうしても夜の剣道の稽古には行けないことが多いので、冬の間は剣道無しで、結局しばらく期間が空いてしまいます。仮に、今日は行けるかも!と思った日も、疲れたからもうやめようと弱い心が顔をだして、酒をのんじゃう(;^_^Aということが多々あります。

そして春になって復帰すると、12月までに先生たちに言われていたことをすべて忘れているというパターンで(;^_^A来年からは冬の期間中も行ける時には稽古しようと思います。

最近は、週に2回から3回やってます。やっぱりやり始めると面白くて^^

毎回課題がいっぱいですが、現在のところ右で引っ張って面を打つ(特に先生とかとやる時はそうなる)のを頑張って直してます。あとは、どうやって攻めるかです。大きい声を出し、気合を入れて声をだしても、相手に伝わってなかったら仕方ないんだよ、と言われて「なるほど~~~!」と腑に落ち、それから攻めって何だろうと、頭の中をぐるぐる回っている感じです。難しいから面白いんですよね♪

日本酒 達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。

 

名鉄岐阜駅から酒蔵へのアクセス方法です。(タクシーが一番楽でカンタンですが、片道6,000円ほどかかります)
This is how to access the sake brewery DARUMA MASAMUNE from  Meitetsu Gifu station.
(Taking a taxi is the easiest and most convenient option, but it costs about 6,000 yen one way.)

★名鉄岐阜駅からバスで来る方法
The way to use the bus from  Meitetsu Gifu Station is as follows.

JR岐阜駅からのアクセスはこちら Here is the access JR Gifu Station to the sake brewery

1.中央改札を出て ↓
Exit through the central ticket gate

2.改札を出てまっすぐ進んで、エスカレーターで下に降りる
Exit the ticket gate, go straight ahead, and take the escalator down.

3、エスカレーターを降りたら右へ
Turn right after getting off the escalator.

4、すぐにスクランブル交差点があるので、渡って左へ
There is an immediate scramble crossing; cross it and turn left.

 

5、100mほど歩く。バス乗り場は4番です。
Walk about 100 meters.The bus stop number is  4.

本数が少ないので、営業時間内に来ることのできるバス乗り場と、時刻を載せます。
Since there are few buses, we will provide the bus stops and schedules for buses that arrive during our business hours.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

バスに乗っている時間 約50分(現金後払い・またはSuica など、交通系カード)
茂地(もち)・北野バス停より徒歩10分
帰りは岐阜駅までタクシー(6,000円くらい)、または最寄りのバスがたくさん来るバス停(車で10分くらい)まで白木滋里が車でお送りします(4名様まで乗れます)

Bus ride time: approximately 50 minutes (cash payment upon boarding or using a transportation IC card such as Suica)

10-minute walk from Mochi  / Kitano bus stop

For the return trip, you can take a taxi to Gifu Station (around 6,000 yen), or Shiraki Shigeri will drive you to a bus stop with frequent buses (about 10 minutes by car). (Up to 4 passengers)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
さぁ、バスに乗ってみましょう。
Let’s get on the bus!

 

岐阜の街の中から、岐阜市北部の酒蔵まで、岐阜のバスの旅をお楽しみください^^

Enjoy a bus journey from downtown Gifu to a sake brewery in the northern part of Gifu City.^^

さぁ、バス停につきました!
Here we are at the bus stop!

★茂地(もち)で降りた場合 加野団地線
If you get off at Mochi

降りたらすぐに左に入ります。↓
After getting off, turn to the left   

しばらく道なりに進みます(200mくらい)↓
Continue along the road for a while (about 200 meters). ↓

この角を左に曲がります ↓
Turn left at this corner.

曲がったら、正面に山が見えます。神社を右に見ながら300~400mほど進みます。↓↓↓
After turning, you will see a mountain straight ahead. Continue for about 300-400 meters with the shrine on your right.

岐阜市の田園地帯の田舎の風景をお楽しみください^^
You can enjoy the traditional rural scenery of Japan.

田んぼの風景なども楽しめます(5月半ばごろ撮影、田植えしたばかりの田んぼです)
The scenery of rice fields (The time of the shooting is May.) ↓

この三つ角で右に曲がります↓↓↓
Turn right at this corner.

200mほど歩くと、酒蔵が見えてきます。
After walking about 200 meters, you will see the sake brewery. ↓

ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”

酒蔵見学について詳しくはこちら
For more information about the brewery tour, please click here.

酒蔵見学(予約制)予約はこちらからお願いします。
Brewery tours (by reservation only). Please make reservations here.

蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。

Brewery Tour Details

Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.

テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).

酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.

お客様の感想—————————————

白木滋里さま

こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様


Mr.Sumer from India

From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!

—————————————————————————-

★北野で降りた場合(高美線)If you get off at Kitano (Takami Line).

バスを降りたら、南に向かって歩き出します。10分ほど酒蔵まで歩きます。
After getting off the bus, head south. Walk for about 10 minutes to reach the sake brewery.

500mほどまっすぐ歩きます。
Walk straight for about 500 meters. ↓

途中広い道があるので、気を付けて渡ってください
There is a wide road along the way, so please cross carefully.↓

大きい道を渡って、次の角を左に曲がります。
Cross the main road, then turn left at the next corner.↓

 

2つ目の門を右に曲がります
Turn right at the second gate.↓

2つ目の角を左に曲がります
Turn left at the second corner. ↓

50mほど行くと酒蔵が見えます
After going about 50 meters, you will see the sake brewery. ↓

ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”

 

酒蔵見学(予約制)予約はこちらからお願いします。
Brewery tours (by reservation only). Please make reservations here.

蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。

Brewery Tour Details

Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.

テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).

 

 

酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.

お客様の感想—————————————

白木滋里さま

こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様


Mr.Sumer from India

From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!

 

 

★ぜひ酒蔵見学にお越しください^^

1,100円、3,300円、5,500円、11,000円(税込)のコースがあります。詳しくはこちらをご覧ください。
お帰りはタクシーまたは最寄りのバス停へバスの時間に合わせて車でお送りします。

We offer courses priced at 1,100 yen, 3,300 yen, 5,500 yen, and 11,000 yen (tax included). For more details, please see here.
For your return, we will arrange a car to take you to the nearest bus stop or taxi stand according to the bus schedule.

 

達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。

 

 

 

 

JR岐阜駅から酒蔵へのアクセス方法です。(タクシーが一番楽でカンタンですが、片道6,000円ほどかかります)
This is how to access the sake brewery DARUMA MASAMUNE.
(Taking a taxi is the easiest and most convenient option, but it costs about 6,000 yen one way.)

★JR 岐阜駅からバスで来る方法
The way to use the bus from JR Gifu Station is as follows.

名鉄岐阜駅から酒蔵へのアクセスはこちらHere is the access from Meitetsu Gifu Station to the sake brewery.

1.中央改札を出て
Exit through the central ticket gate

2.中央北口2階から外へ出る
Exit from the Central North Side (2nd fl.)

3、そのまま地上連絡通路を歩く(200m)くらい
Walk about 200 meters along the connecting passage ↓

4、すると右手に階段(D)があるので、そこを降りる(向かいにエレベーターもあります)
Go down Staircase D (there is an elevator across from it) ↓

バス停は、昔の路面電車が目印です。↓↓↓
The bus terminal is marked by an old red train.

5、バス乗り場は12番と13番です。
The bus stops are numbers 12 and 13.

 

 

 

 

 

 

 

本数が少ないので、営業時間内に来ることのできるバス乗り場と、時刻を載せます。
Since there are few buses, we will provide the bus stops and schedules for buses that arrive during our business hours.

 

 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

バスに乗っている時間 約50分(現金後払い・またはSuica など、交通系カード)
茂地(もち)・北野バス停より徒歩10分
帰りは岐阜駅までタクシー(6,000円くらい)、または最寄りのバスがたくさん来るバス停(車で10分くらい)まで白木滋里が車でお送りします(4名様まで乗れます)

Bus ride time: approximately 50 minutes (cash payment upon boarding or using a transportation IC card such as Suica)

10-minute walk from Mochi  / Kitano bus stop

For the return trip, you can take a taxi to Gifu Station (around 6,000 yen), or Shiraki Shigeri will drive you to a bus stop with frequent buses (about 10 minutes by car). (Up to 4 passengers)

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さぁ、バスに乗ってみましょう。
Let’s get on the bus!

 

岐阜の街の中から、岐阜市北部の酒蔵まで、岐阜のバスの旅をお楽しみください^^

Enjoy a bus journey from downtown Gifu to a sake brewery in the northern part of Gifu City.^^

さぁ、バス停につきました!
Here we are at the bus stop!

★茂地(もち)で降りた場合 加野団地線
If you get off at Mochi

降りたらすぐに左に入ります。↓
After getting off, turn to the left   

しばらく道なりに進みます(200mくらい)↓
Continue along the road for a while (about 200 meters). ↓

この角を左に曲がります ↓
Turn left at this corner.

曲がったら、正面に山が見えます。神社を右に見ながら300~400mほど進みます。↓↓↓
After turning, you will see a mountain straight ahead. Continue for about 300-400 meters with the shrine on your right.

岐阜市の田園地帯の田舎の風景をお楽しみください^^
You can enjoy the traditional rural scenery of Japan.

田んぼの風景なども楽しめます(5月半ばごろ撮影、田植えしたばかりの田んぼです)
The scenery of rice fields (The time of the shooting is May.) ↓

この三つ角で右に曲がります↓↓↓
Turn right at this corner.

200mほど歩くと、酒蔵が見えてきます。
After walking about 200 meters, you will see the sake brewery. ↓

ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”

酒蔵見学について詳しくはこちら
For more information about the brewery tour, please click here.

酒蔵見学(予約制)予約はこちらからお願いします。
Brewery tours (by reservation only). Please make reservations here.

蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。

Brewery Tour Details

Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.

テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).

酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.

お客様の感想—————————————

白木滋里さま

こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様


Mr.Sumer from India

From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!

—————————————————————————-

★北野で降りた場合(高美線)If you get off at Kitano (Takami Line).

バスを降りたら、南に向かって歩き出します。10分ほど酒蔵まで歩きます。
After getting off the bus, head south. Walk for about 10 minutes to reach the sake brewery.

500mほどまっすぐ歩きます。
Walk straight for about 500 meters. ↓

途中広い道があるので、気を付けて渡ってください
There is a wide road along the way, so please cross carefully.↓

大きい道を渡って、次の角を左に曲がります。
Cross the main road, then turn left at the next corner.↓

 

2つ目の門を右に曲がります
Turn right at the second gate.↓

2つ目の角を左に曲がります
Turn left at the second corner. ↓

50mほど行くと酒蔵が見えます
After going about 50 meters, you will see the sake brewery. ↓

ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”

酒蔵見学について詳しくはこちら
For more information about the brewery tour, please click here.

酒蔵見学(予約制)予約はこちらからお願いします。
Brewery tours (by reservation only). Please make reservations here.

蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。

Brewery Tour Details

Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.

テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).

 

 

酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.

お客様の感想—————————————

白木滋里さま

こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様


Mr.Sumer from India

From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!

 

 

★ぜひ酒蔵見学にお越しください^^

1,100円、3,300円、5,500円、11,000円(税込)のコースがあります。詳しくはこちらをご覧ください。
お帰りはタクシーまたは最寄りのバス停へバスの時間に合わせて車でお送りします。

We offer courses priced at 1,100 yen, 3,300 yen, 5,500 yen, and 11,000 yen (tax included). For more details, please see here.
For your return, we will arrange a car to take you to the nearest bus stop or taxi stand according to the bus schedule.

 

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こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。

日本酒の事、お酒のこと、うちの酒の事に限らず、日本酒についてよくある質問などについて、楽しく解説したSNSをやっています。

ぜひフォローしてみて下さいね♪

日本酒 達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。

こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。

たまに聞かれる
「余ってキッチンの片隅に忘れていた日本酒は、飲んだらだめですか?」

という質問ですが、日本酒はアルコール度数がある程度あるので腐ったりはしません。だから基本的には飲んでも大丈夫です。でも飲んでみて、どうしても美味しくないと感じたら、迷わずお料理に使いましょう。中にはお風呂に入れて酒風呂にする方もいらっしゃいますよ。

無理して飲んでも、お腹が痛くなったりすることはないと昔から聞いてますので、健康被害はないようですが、まずいお酒を飲む必要もないですからね^^

この動画は↓↓↓ 余った日本酒すてちゃおうかな~。という替え歌動画です。とっても短いのでぜひ観てみて下さいね。youtubeもチャンネル登録お願いします^^

こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。

最近、SNSにもケン(うちの犬)のことあまり投稿していませんでした。結構ケンちゃんファンの方がいて、ケンちゃんの投稿待ってます♪との声もいただくので、最近の写真です~!

ケンは今、4歳3か月。人間でいうと32歳くらいだそうです。若いっ!なかなか落ち着かず、まだまだいたずらもしますが、元気なケンでいてね(*^^*)

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こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。

今日は5月7日(火)今年もゴールデンウィークが終わりました。何となくやっぱり寂しいですね。

私のゴールデンウィークは、姉や妹が里帰りしてきたり、甥っ子姪っ子と話したりして楽しく過ごしました。ケンともドックランに行けたし♪楽しかったです。

5月4日(土)は売店営業してたのですが、その日はうちの酒蔵がある岐阜市三輪の1学年下の後輩のみんなが蔵見学に来てくれました。7人で来てくれましたよ♪女性たちは、私と本当に以前から知り合いで、ひとりの方は40年ぶりくらいにお会いしました。とっても嬉しかったです。

地元なので7人で歩いてきてくれました。ちょうどいいお天気で暑いくらいでした^^近いと歩いてこられるからいいですよね~。^^

3,000円のコースで、まずは蔵見学してもらい(20分くらい)その後、三年、十年、二十年古酒を若い順に飲んでもらいました。酒蔵見学はひとりでいらっしゃる方も結構多いですが、大勢でいらっしゃると「私はこれが好き♪」「俺はこっちがいい!」などと、特に仲良しだと話が弾んで楽しそうでした。

きき酒室では、古い道具も飾ってあるので、それで写真撮ったり(^O^)ホントに来てくださってありがとうございました^^

私も同級生に会ってみたくなりました^^

酒蔵ツアー、ご予約受付中なので、ぜひ下記のページから詳しくご覧くださいね♪

5月26日(日)味噌カツ遠足も引き続き募集中です。

 

こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。

熟成していく日本酒、今回は「未来へ」を2020年~2024年まで並べてみました。どんな風に色が濃くなっていくのでしょうか?この日本酒は、熟成させるために特別な造りかたをしたものなので、普通の日本酒を置いておいてもこんなに濃くはなりません。

この色はお酒の中の自然な糖分とアミノ酸から出てきます。ぜひ動画をご覧ください(1分7秒の短い動画です)

この動画を観て、面白いな~!と思った方はぜひ、うちの酒蔵のホームページをご覧ください^^

 

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