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ぜんぜん商売には関係ないですが、パーマをかけました
2024.06.12- コメント:まだありません | 個別ページ
こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。
昨日6月11日に、5年ぶりにパーマをかけてきました。コロナ禍に入った4年ちょっと前にバッサリとショートヘアにしたのですが、それからはずっとショートを楽しんで、ツーブロックも経験(≧▽≦)
そろそろ飽きてきたので、伸ばしていましたがパーマをかけたくなったので、岐阜市北部の美容院「430」さんへ行きました。とっても人気のお店です。攻めた髪型にしてほしいとお願いしまして、ちょっと変わった巻き方の○○パーマ(名前を忘れた)にしてもらいました。
今朝のインスタライブ↓では、パーマをかけたことを報告(どうでもいいことを(;^_^A)
このパーマは今の若い男子がよくかけていて、オールフロントにするといま風男子になるらしいが、、、私は慣れず(≧▽≦)
ということで、ターバンでいつも通りの髪型となりました♪
パーマ掛かってることわからない(;^_^A でも久しぶりにパーマをかけて大満足な白木滋里でした^^
日本酒 達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。
酒粕、超シンプルな食べ方
2024.06.08- コメント:まだありません | 個別ページ
「この酒粕(練りガス)を毎日スプーン1杯なめてます。」
とお客さんが言ってました。そのお客さん、とってもお通じがよくなったのと、特に何もしなくても1年に3キロ体重が落ちたとのことでした。そのまま舐めるだけなんて美味しいの?と正直思いました。
この酒粕は、1年熟成の達磨正宗純米酒の酒粕です。2023年3月に搾ったお酒の酒粕を7月頃までタンクで寝かせ柔らかくしたものです。ふつうはきゅうりの粕漬けを作ったりするのですが「そのまま舐めてる」という斬新な食べ方に、半信半疑だった私。今日やってみたところ、とっても美味しい。これだったら舐められるな。ただし、アルコールが少し含まれてるので、車の運転前はダメだけど。今日は2さじ舐めました^^
ちょっと続けてみようと思います。酒粕は栄養満点だし^^
動画も作成してみましたのでぜひご覧ください。1分44秒音あります。
蔵の売店でも売ってるので、興味ある人は是非どうぞ♪ うちのホームページからも売ってます(*^^*)
剣道熱がよみがえってきました^^
2024.05.27- コメント:まだありません | 個別ページ
こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。
4月の中頃にコロナウィルスに罹り、現在5月の末ですがやっと咳が治ってきました。咳だけが収まらないので、病院で先生に観てもらったところ(レントゲンも撮ってもらった)特に異常はないし、この咳はもう感染力とかは無いから大丈夫と言われ、ホッとしてゴールデンウィーク明けから、本格的に剣道に復帰しています。
私は仕事の関係(冬は夜に麹をつくる)で、どうしても夜の剣道の稽古には行けないことが多いので、冬の間は剣道無しで、結局しばらく期間が空いてしまいます。仮に、今日は行けるかも!と思った日も、疲れたからもうやめようと弱い心が顔をだして、酒をのんじゃう(;^_^Aということが多々あります。
そして春になって復帰すると、12月までに先生たちに言われていたことをすべて忘れているというパターンで(;^_^A来年からは冬の期間中も行ける時には稽古しようと思います。
最近は、週に2回から3回やってます。やっぱりやり始めると面白くて^^
毎回課題がいっぱいですが、現在のところ右で引っ張って面を打つ(特に先生とかとやる時はそうなる)のを頑張って直してます。あとは、どうやって攻めるかです。大きい声を出し、気合を入れて声をだしても、相手に伝わってなかったら仕方ないんだよ、と言われて「なるほど~~~!」と腑に落ち、それから攻めって何だろうと、頭の中をぐるぐる回っている感じです。難しいから面白いんですよね♪
日本酒 達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。
酒蔵へのアクセス方法 2 名鉄岐阜駅からバスで How to Get to th...
2024.05.24- コメント:まだありません | 個別ページ
名鉄岐阜駅から酒蔵へのアクセス方法です。(タクシーが一番楽でカンタンですが、片道6,000円ほどかかります)
This is how to access the sake brewery DARUMA MASAMUNE from Meitetsu Gifu station.
(Taking a taxi is the easiest and most convenient option, but it costs about 6,000 yen one way.)
★名鉄岐阜駅からバスで来る方法
The way to use the bus from Meitetsu Gifu Station is as follows.
JR岐阜駅からのアクセスはこちら Here is the access JR Gifu Station to the sake brewery
1.中央改札を出て ↓
Exit through the central ticket gate
2.改札を出てまっすぐ進んで、エスカレーターで下に降りる
Exit the ticket gate, go straight ahead, and take the escalator down.
3、エスカレーターを降りたら右へ
Turn right after getting off the escalator.
4、すぐにスクランブル交差点があるので、渡って左へ
There is an immediate scramble crossing; cross it and turn left.
5、100mほど歩く。バス乗り場は4番です。
Walk about 100 meters.The bus stop number is 4.
本数が少ないので、営業時間内に来ることのできるバス乗り場と、時刻を載せます。
Since there are few buses, we will provide the bus stops and schedules for buses that arrive during our business hours.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
バスに乗っている時間 約50分(現金後払い・またはSuica など、交通系カード)
茂地(もち)・北野バス停より徒歩10分
帰りは岐阜駅までタクシー(6,000円くらい)、または最寄りのバスがたくさん来るバス停(車で10分くらい)まで白木滋里が車でお送りします(4名様まで乗れます)
Bus ride time: approximately 50 minutes (cash payment upon boarding or using a transportation IC card such as Suica)
10-minute walk from Mochi / Kitano bus stop
For the return trip, you can take a taxi to Gifu Station (around 6,000 yen), or Shiraki Shigeri will drive you to a bus stop with frequent buses (about 10 minutes by car). (Up to 4 passengers)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
さぁ、バスに乗ってみましょう。
Let’s get on the bus!
岐阜の街の中から、岐阜市北部の酒蔵まで、岐阜のバスの旅をお楽しみください^^
Enjoy a bus journey from downtown Gifu to a sake brewery in the northern part of Gifu City.^^
さぁ、バス停につきました!
Here we are at the bus stop!
★茂地(もち)で降りた場合 加野団地線
If you get off at Mochi
降りたらすぐに左に入ります。↓
After getting off, turn to the left
しばらく道なりに進みます(200mくらい)↓
Continue along the road for a while (about 200 meters). ↓
この角を左に曲がります ↓
Turn left at this corner.
曲がったら、正面に山が見えます。神社を右に見ながら300~400mほど進みます。↓↓↓
After turning, you will see a mountain straight ahead. Continue for about 300-400 meters with the shrine on your right.
岐阜市の田園地帯の田舎の風景をお楽しみください^^
You can enjoy the traditional rural scenery of Japan.
田んぼの風景なども楽しめます(5月半ばごろ撮影、田植えしたばかりの田んぼです)
The scenery of rice fields (The time of the shooting is May.) ↓
この三つ角で右に曲がります↓↓↓
Turn right at this corner.
200mほど歩くと、酒蔵が見えてきます。
After walking about 200 meters, you will see the sake brewery. ↓
ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”
酒蔵見学について詳しくはこちら
For more information about the brewery tour, please click here.
酒蔵見学(予約制)予約はこちらからお願いします。
Brewery tours (by reservation only). Please make reservations here.
蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。
Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.
テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).
酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.
お客様の感想—————————————
白木滋里さま
こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様
Mr.Sumer from India
From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!
—————————————————————————-
★北野で降りた場合(高美線)If you get off at Kitano (Takami Line).
バスを降りたら、南に向かって歩き出します。10分ほど酒蔵まで歩きます。
After getting off the bus, head south. Walk for about 10 minutes to reach the sake brewery.
500mほどまっすぐ歩きます。
Walk straight for about 500 meters. ↓
途中広い道があるので、気を付けて渡ってください
There is a wide road along the way, so please cross carefully.↓
大きい道を渡って、次の角を左に曲がります。
Cross the main road, then turn left at the next corner.↓
2つ目の門を右に曲がります
Turn right at the second gate.↓
2つ目の角を左に曲がります
Turn left at the second corner. ↓
50mほど行くと酒蔵が見えます
After going about 50 meters, you will see the sake brewery. ↓
ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”
酒蔵見学(予約制)予約はこちらからお願いします。
Brewery tours (by reservation only). Please make reservations here.
蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。
Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.
テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).
酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.
お客様の感想—————————————
白木滋里さま
こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様
Mr.Sumer from India
From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!
★ぜひ酒蔵見学にお越しください^^
1,100円、3,300円、5,500円、11,000円(税込)のコースがあります。詳しくはこちらをご覧ください。
お帰りはタクシーまたは最寄りのバス停へバスの時間に合わせて車でお送りします。
We offer courses priced at 1,100 yen, 3,300 yen, 5,500 yen, and 11,000 yen (tax included). For more details, please see here.
For your return, we will arrange a car to take you to the nearest bus stop or taxi stand according to the bus schedule.
達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。
酒蔵へのアクセス方法 JR岐阜駅からバスで How to Get to the ...
2024.05.24- コメント:まだありません | 個別ページ
JR岐阜駅から酒蔵へのアクセス方法です。(タクシーが一番楽でカンタンですが、片道6,000円ほどかかります)
This is how to access the sake brewery DARUMA MASAMUNE.
(Taking a taxi is the easiest and most convenient option, but it costs about 6,000 yen one way.)
★JR 岐阜駅からバスで来る方法
The way to use the bus from JR Gifu Station is as follows.
(名鉄岐阜駅から酒蔵へのアクセスはこちらHere is the access from Meitetsu Gifu Station to the sake brewery.)
1.中央改札を出て
Exit through the central ticket gate
2.中央北口2階から外へ出る
Exit from the Central North Side (2nd fl.)
3、そのまま地上連絡通路を歩く(200m)くらい
Walk about 200 meters along the connecting passage ↓
4、すると右手に階段(D)があるので、そこを降りる(向かいにエレベーターもあります)
Go down Staircase D (there is an elevator across from it) ↓
バス停は、昔の路面電車が目印です。↓↓↓
The bus terminal is marked by an old red train.
5、バス乗り場は12番と13番です。
The bus stops are numbers 12 and 13.
本数が少ないので、営業時間内に来ることのできるバス乗り場と、時刻を載せます。
Since there are few buses, we will provide the bus stops and schedules for buses that arrive during our business hours.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
バスに乗っている時間 約50分(現金後払い・またはSuica など、交通系カード)
茂地(もち)・北野バス停より徒歩10分
帰りは岐阜駅までタクシー(6,000円くらい)、または最寄りのバスがたくさん来るバス停(車で10分くらい)まで白木滋里が車でお送りします(4名様まで乗れます)
Bus ride time: approximately 50 minutes (cash payment upon boarding or using a transportation IC card such as Suica)
10-minute walk from Mochi / Kitano bus stop
For the return trip, you can take a taxi to Gifu Station (around 6,000 yen), or Shiraki Shigeri will drive you to a bus stop with frequent buses (about 10 minutes by car). (Up to 4 passengers)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
さぁ、バスに乗ってみましょう。
Let’s get on the bus!
岐阜の街の中から、岐阜市北部の酒蔵まで、岐阜のバスの旅をお楽しみください^^
Enjoy a bus journey from downtown Gifu to a sake brewery in the northern part of Gifu City.^^
さぁ、バス停につきました!
Here we are at the bus stop!
★茂地(もち)で降りた場合 加野団地線
If you get off at Mochi
降りたらすぐに左に入ります。↓
After getting off, turn to the left
しばらく道なりに進みます(200mくらい)↓
Continue along the road for a while (about 200 meters). ↓
この角を左に曲がります ↓
Turn left at this corner.
曲がったら、正面に山が見えます。神社を右に見ながら300~400mほど進みます。↓↓↓
After turning, you will see a mountain straight ahead. Continue for about 300-400 meters with the shrine on your right.
岐阜市の田園地帯の田舎の風景をお楽しみください^^
You can enjoy the traditional rural scenery of Japan.
田んぼの風景なども楽しめます(5月半ばごろ撮影、田植えしたばかりの田んぼです)
The scenery of rice fields (The time of the shooting is May.) ↓
この三つ角で右に曲がります↓↓↓
Turn right at this corner.
200mほど歩くと、酒蔵が見えてきます。
After walking about 200 meters, you will see the sake brewery. ↓
ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”
酒蔵見学について詳しくはこちら
For more information about the brewery tour, please click here.
酒蔵見学(予約制)予約はこちらからお願いします。
Brewery tours (by reservation only). Please make reservations here.
蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。
Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.
テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).
酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.
お客様の感想—————————————
白木滋里さま
こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様
Mr.Sumer from India
From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!
—————————————————————————-
★北野で降りた場合(高美線)If you get off at Kitano (Takami Line).
バスを降りたら、南に向かって歩き出します。10分ほど酒蔵まで歩きます。
After getting off the bus, head south. Walk for about 10 minutes to reach the sake brewery.
500mほどまっすぐ歩きます。
Walk straight for about 500 meters. ↓
途中広い道があるので、気を付けて渡ってください
There is a wide road along the way, so please cross carefully.↓
大きい道を渡って、次の角を左に曲がります。
Cross the main road, then turn left at the next corner.↓
2つ目の門を右に曲がります
Turn right at the second gate.↓
2つ目の角を左に曲がります
Turn left at the second corner. ↓
50mほど行くと酒蔵が見えます
After going about 50 meters, you will see the sake brewery. ↓
ようこそ(≧▽≦)
“Welcome to the sake brewery.”
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蔵見学の様子
酒造りは1月~3月です。この期間いらっしゃる場合は納豆は食べてこないでください。
Sake brewing takes place from January to March. If you visit during this period, please refrain from eating natto beforehand.
テイスティングもできます(有料)
Tasting is also available (for a fee).
酒蔵の売店でお買い物もできます。クレジットカード使えます。PayPay使えます。
You can buy sake. Credit cards are accepted.
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白木滋里さま
こんにちは。土曜は酒蔵見学コースさせて頂きありがとうございました。更にはお時間取って頂き送迎までして頂いて恐縮でした。 色々とお話できて楽しい時間を過ごす事ができました。 購入したお酒はちびちびと(?)ガブガブ飲ませて頂きますね(笑)。またお邪魔させて頂きますね。 千葉県 斉藤様
Mr.Sumer from India
From my first time trying the Daruma Koshu at Sakagura in new York, I have been obsessed with this sake. The caramel noted with the refined taste of this aged sake which was paired with an ice cream (yes, I know, so weird and interesting) was a memory that has stuck with me for more than 5 years. When I planned my trip to Japan, a tour of this brewery was a must for me. When I saw that this was available on byfood, I was excited but initially skeptical due to the lack of reviews. However, I was surprised that the CEO Shiraki San herself was our tour guide. We were late to our appointed time due to navigation troubles (Do not use taxi to transfer after bus, you will not find one) but Shiraki San was extremely accommodating. She gave us an informative tour of the brewery showing us the several stages of the process (Fermentation, pressing etc.) and a facility where really old sake were still aging, even from as old as 1995. During the tasting session, we got to try several aged sake including ones from 1970s. Exploring how the aging changes the taste and even the texture, even at a period of around 5 years, was extremely intriguing. Each one feels really distinct from each other. The sake was paired with some dried fruits and nuts which were a really tasty combo. Finally, I got to purchase 2 bottles which had been so hard to find in my home country. This was a bucket list item for me for a very long time and I was love to do a tour again!
★ぜひ酒蔵見学にお越しください^^
1,100円、3,300円、5,500円、11,000円(税込)のコースがあります。詳しくはこちらをご覧ください。
お帰りはタクシーまたは最寄りのバス停へバスの時間に合わせて車でお送りします。
We offer courses priced at 1,100 yen, 3,300 yen, 5,500 yen, and 11,000 yen (tax included). For more details, please see here.
For your return, we will arrange a car to take you to the nearest bus stop or taxi stand according to the bus schedule.
達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。
日本酒豆知識をSNSで発信しています
2024.05.22- コメント:まだありません | 個別ページ
こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。
日本酒の事、お酒のこと、うちの酒の事に限らず、日本酒についてよくある質問などについて、楽しく解説したSNSをやっています。
ぜひフォローしてみて下さいね♪
何年前からやってる酒蔵なの?とよく聞かれますので
2024.05.15- コメント:まだありません | 個別ページ
こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。
酒蔵の売店にいらっしゃるお客さんに、結構尋ねられるのが
「何年前から酒蔵をやってるの?」ということです。うちの創業は江戸時代の天保六年(1835)年で、時代背景としては坂本龍馬さんとかが生まれた年です。
私で七代目、来年で190周年です。200周年目指してますます頑張るぞ~~~!ということで、店頭にA3のPOPを貼りました。うちの酒蔵の事がいろいろ書いてあります。ぜひ読んでください^^
日本酒 達磨正宗(だるままさむね)・淡墨桜(うすずみざくら)のwebサイト(ホームページ)はこちらから。
味噌カツ遠足、引き続き募集しています。
2024.05.14- コメント:まだありません | 個別ページ




剣道の審判をして感動した話
2024.05.13- コメント:まだありません | 個別ページ

同級生で酒蔵見学
2024.05.07- コメント:まだありません | 個別ページ
こんにちは、達磨正宗・淡墨桜の蔵元、白木滋里(サマンサ)です。
今日は5月7日(火)今年もゴールデンウィークが終わりました。何となくやっぱり寂しいですね。
私のゴールデンウィークは、姉や妹が里帰りしてきたり、甥っ子姪っ子と話したりして楽しく過ごしました。ケンともドックランに行けたし♪楽しかったです。
5月4日(土)は売店営業してたのですが、その日はうちの酒蔵がある岐阜市三輪の1学年下の後輩のみんなが蔵見学に来てくれました。7人で来てくれましたよ♪女性たちは、私と本当に以前から知り合いで、ひとりの方は40年ぶりくらいにお会いしました。とっても嬉しかったです。
地元なので7人で歩いてきてくれました。ちょうどいいお天気で暑いくらいでした^^近いと歩いてこられるからいいですよね~。^^
3,000円のコースで、まずは蔵見学してもらい(20分くらい)その後、三年、十年、二十年古酒を若い順に飲んでもらいました。酒蔵見学はひとりでいらっしゃる方も結構多いですが、大勢でいらっしゃると「私はこれが好き♪」「俺はこっちがいい!」などと、特に仲良しだと話が弾んで楽しそうでした。
きき酒室では、古い道具も飾ってあるので、それで写真撮ったり(^O^)ホントに来てくださってありがとうございました^^
私も同級生に会ってみたくなりました^^
酒蔵ツアー、ご予約受付中なので、ぜひ下記のページから詳しくご覧くださいね♪